دانلود مقاله رشته محیط زیست

عوامل موثر در آلودگیهای محیط زیست و ضرورت حفاظت از آن

 
 
 
مقدمه 
در محیط زیست عوامل غیر زنده مانند خاک، آب، گازها و غیره به همراه جانداران وجود دارند. موجودات زنده با هم و با محیط غیر زنده خود ارتباطی متقابل برقرار می‌سازند. این ارتباط‌ها برای بقای محیط زیست بسیار لازمند. کارشناسان محیط زیست هنگام بررسی، مناطق زیستی را مورد مطالعه قرار می‌دهند. هر منطقه زیستی شامل موجودات زنده ویژه عوامل غیر زنده است اکوسیستم نام دارد و دانشی که به بررسی اکوسیستم‌ها می‌پردازد. اکولوژی نامیده می‌شود. 
 
عوامل زنده اکوسیستم 
جانداران را براساس نقشی که در محیط دارند به دسته‌های زیر تقسیم می‌شوند: 
1. موجودات تولید کننده (گیاهان سبز) 
2. موجودات مصرف کننده (جانوران) 
3. موجودات تجزیه کننده (باکتری‌ها و قارچ‌ها) 
 
ارتباط موجودات زنده با همدیگر مهم ترین ارتباط غذایی است که به صورت زنجیره غذایی و شبکه غذایی در جریان است. علاوه بر ارتباط کلی میان جانداران که به صورت زنجیره غذایی نشان داده می‌شود. انواع دیگری از ارتباط نیز میان آنها وجود دارد که در آن الزاما ارتباط غذایی منجر به از بین رفتن طرفین نمی‌شود بلکه در این نوع ارتباط جانداران به زیستن در کنار هم ادامه می‌دهند. 
 
ارتباط غذایی 
- زنجیره غذایی 
اگر وابستگی غذایی یک موجود زنده را با موجود زنده دیگر به صورت A→B نمایش دهیم بدین معنی است که موجود زنده A غذای موجود زنده B است و به عبارت دیگر B از A تغذیه می‌کند. بدین ترتیب می‌توانیم روابط غذایی زیر را که بین چند موجود زنده برقرار می‌شود نشان دهیم. در این روابط هر موجود زنده به صورت حلقه‌ای از یک زنجیر با موجود زنده دیگر مربوط می‌شود. هر یک از این روابط را یک زنجیره غذایی می‌نامند. در تمام این زنجیره‌های غذایی حلقه اول یک گیاه سبز است حلقه دوم یک جاندار گیاهخوار است و حلقه‌های بعدی را موجودات گوشتخوار تشکیل می‌شوند. 
 
- شبکه غذایی 
چند زنجیره غذایی که با یکدیگر ارتباط داشته باشند یک شبکه غذایی را بوجود می‌آورند. 
- شبکه حیات 
همه شبکه‌های غذایی با یکدیگر ارتباط دارند بطوری که همه موجودات زنده کره زمین یک شبکه غذایی بزرگ را تشکیل می‌دهد این شبکه غذایی بزرگ، شبکه حیات نام دارد. 
ارتباط جانداران با هم 
- رقابت 
در رقابت یک موجود به چیزهایی که مورد نیاز موجود زنده دیگر نیز هست احتیاج پیدا می‌کند. مثلا جانوران بین یافتن غذا و لانه سازی و غیره با هم رقابت می‌کنند. در عمل رقابت گاهی دو رقیب با یکدیگر با خبر نیستند. بعضی از رقابت‌ها میان جانداران یک گونه و برخی دیگر در بین جاندارانی که از گونه‌های متفاوت است صورت می‌گیرد. موضوع مورد رقابت اغلب جانوران غذاست. 
 
رقابت تختصاص به جانوران ندارد. گیاهان نیز برای بدست آوردن نور، آب و کانی‌ها با هم به رقابت می‌پردازند. 
 
 
 
کلمات کلیدی:

آلودگیهای محیط زیست

نحوه حفاظت از محیط زیست

عوامل موثر در آلودگیهای محیط زیست

 
 
 
 
 
 
فهرست مطالب
مقدمه 1
عوامل زنده اکوسیستم 1
ارتباط غذایی   1   
ارتباط جانداران با هم 2
آلودگی محیط زیست 4
باران اسیدی 7
آلودگی آبها 8
حفاظت محیط زیست 9
ضرورت حفاظت از موجودات زنده    15 
منــابع   20